torstai 24. heinäkuuta 2014

Istukka vs. Maitorauhaset ?


Parin viime viikon aikana, oon miettinyt seuraavanlaista kysymystä:
Kumpi suodattaan hiusvärien kemikaalit paremmin, istukka vai maitorauhaset?
Ihan yleiselläkin tasolla, olisi mielenkiintoista saada vastaus siihen, onko istukka tehokkaampi suodattaja. Kuitenkin istukan tehtävänä on suojella vauvaa ja suodattaa tälle tarvittavia aineita, kuten happea. Maitorauhasten tehtävänä puolestaan on vain napata sieltä täältä aineita ja tuottaa maitoa. Itse uskoisin, puhtaalla maalaisjärjelläni, että istukka on paljon tehokkaampi kemikaaleja vastaan. Imettäessä kuitenkin maitoon imeytyy lähes kaikki sisäisesti nautitut ravintoaineet sekä myrkyt (nikotiini, alkoholi...) mutta entä ulkoiset? Imeytyykö maidon sekaan myös ilmansaasteita tai hajuvedestä ainesosia? Vai suodattaako koko ihmisen keho sekä rauhaset yhdessä ylimääräiset kemikaalit maidosta.

Tässä kohtaa mainitsen, että kaikki tässä postauksessa mainittu on minun oma mielipiteeni ja pohdintani asiasta. Jos jollain on tarkempaa tietoa esim. kemikaalien kulusta verenkierrossa tai istukan toiminnasta, mielellään otan kommenttia vastaan :)

Jos hiukset värjäisi raskausaikana, suodattajana toimisi istukka, jonka on todettu kuitenkin olevan erittäin hyvä tehtävässään. Pienellä käytöllä, ei hiusväreistä näin ollen olisi haittaa sikiölle. Tästä ei kuitenkaan ole mitään tilastollista faktaa saatavilla, koska aihetta ei ole tutkittu tarpeeksi. Hiusvärien kemikaaleilla on kuitenkin pitkä matka tuonne kohtuun. Ensin ne läpäisevät ihon (suuruus riippuu ihotyypistä), sitten kemikaalit poukkoilevat ympäriinsä äidin verenkierrossa, lopulta pieni määrä saavuttaa istukan, joka vielä pilkkoo kemikaalit ja loppu menee vauvan verenkiertoon = eli jos yhdestä värjäyskerrasta kemikaaleja siirtyisi vauvalle, olisi määrä erittäin pieni. Suuri osa kemikaaleista kuitenkin oikein käytettyinä imeytyy hiukseen. Hius saattaa kuitenkin luovuttaa väriä vielä monta viikkoa värjäyskerrasta, jolloin sitä saattaa imeytyä pieninä määrinä verenkiertoon. Suurempi riski omasta mielestäni on se, että odottava äiti saisi allergisen reaktion. Jo pieni kutina tai polttelu, on merkki allergiasta/herkistymisestä. Jos odottava äiti saisi allergisen reaktion, ei tätä voitaisi lääketieteellisesti hoitaa täysin samalla tavalla, kuin ei-odottavaa ihmistä. Tiettyjä lääkkeitä ei voisi käyttää raskauden takia ja pahimmassa tapauksessa värjäyksen allergiseen reaktioon voisi kuolla. Tämä siis ei ole yleistä, en yritä pelotella :)

Hiusten värjääminen imetyksen aikana kiinnostaa minua kovasti. Allergisen reaktion tapahtuessa, synnyttänyt äiti pääsee tarpeelliseen hoitoon, eikä odotus aika enään olisi esteenä. Jotkin kampaamot kieltäytyvät värjäämästä imettävien äitien hiuksia. Syyksi tähän on se, että äidin hius luovuttaa väriä ja ulkoisesti sille altistuu sekä äiti, että vauva. Vauva saattaa olla kosketuksissa hiuksiin esimerkiksi imetyksen aikana. Mutta jos värjää hiuksiansa imetyksen aikana, imeytyykö maidon sekaan kemikaaleja? Tästä ei ole mitään havaintoa ja suorastaan janoan tietoa!

Olen asiasta kysynyt yhdeltä lähihoitajalta, neuvolahoitajalta sekä neuvolalääkäriltä, saamatta vastausta kysymykseeni. Kaksi ensimmäistä eivät ottaneet asiaan kantaa ja lääkäri sanoi parin värjäys kerran raskauden aikana olevan harmitonta. Lääkäri ei ottanut kantaa mahdolliseen allergiseen reaktioon odotusaikana tai sen hoitamiseen. Lääkäri kertoi ehkä suosittelevansa värjäämistä imetyksen aikana, mutta meni hiljaiseksi kun mainitsin hiuksen värin luovuttamisesta. Hän ei voinut antaa täydellistä lausuntoa/mielipidettä, juurikin sen takia, koska asiasta ei ole mitään fakta tietoa tarjolla. Olisin kuitenkin toivonut saavani ihan yleisellä tasolla vastausta kysymykseeni, jossa vertaan istukan ja rauhasten suodatuskykyä. Löysin netistä sivuston, jonka puhelinnumerosta saa tietoa raskausajan lääkityksestä ja muista ulkoisista kemikaali/myrkkyaineiden vaikutuksesta. Jos huomenna muistaisin soittaa tähän numeroon ja kenties saisin jonkinlaisen vastauksen kysymykseeni.




2 kommenttia :

  1. Tuskinpa teratologinen tietopalvelu antaa sinulle sen enempää vastauksia (jos nyt siitä numerosta kyse). Eipä siitä mitään varmaa tietoa ole, miten hiusten värjääminen vaikuttaa eli miten niiden kemikaalit imeytyvät ihoon ja sieltä muualle kehoon.

    Itse olen värjännyt nuoruudessani hiukset muutaman kerran, mutta sen sittemmin lopettanut kokonaan, kun aloin tutustua aiheeseen enemmän... En siis halua kemikaalien vuoksi värjätä hiuksia lainkaan, mutta ymmärrän kyllä senkin, että jotkut haluavat hiusvärikseen jonkun muun kuin omansa. Itse en suosittelisi kuitenkaan värjäämistä lainkaan raskausaikana. Imetysaikanakin harkiten.

    Ja tämä ei koske vain hiusten värjäämistä, vaan myös muutakin kosmetiikkaa. Mahdollisimman vähän kemikaaleja -linjalla kannattaisi kaikkien mennä, mutta erityisesti raskaana ja lapsuusaikana. Esimerkiksi aurinkovoiteet ovat näin kesäisin todellinen kemikaalipommi; niissäkin on kyllä turvallisempia vaihtoehtoja eli ns. fysikaalisen suojan sisältävät aurinkovoiteet. (Hyvä muistaa myös sitten, kun lapsi on siinä iässä, että auringossa leikkii.)
    Lisää blogissani aurinkovoiteista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos erittäin hyvästä kommentista! Tämä kemikaalien käyttö raskausaikana on itselle ollut jotenkin todella mielenkiintoista, ihan täysin en itsekään ole niistä pidättäytynyt, mutta turhaa käyttöä välttänyt :) Jonkun brittitutkimuksen mukaan hiuslakan jatkuva käyttö raskausaikana aiheutti epämuodostumia poikasikiöiden sukupuolielimissäkin. Aurinkovoiteista olen myös kuullut paljon, että sisältävät superisti erilaisia kemikaaleja, mutta näihin en ole vielä perehtynyt. Itse sävytin hiukset juuri uudelleen, mahdollisimman omansävyiseksi pelkällä suoravärillä ja hoitoaineella, jotta pärjään imetysajan yli. Ja nyt huomasin, että suurenkin muutoksen saa ilman varsinaista värjäämistä, vaikka suoravärit ja hoitoaineet kuitenkin sisältävät myös paljon kemikaaleja. Teratologinen olikin juuri se tietopalvelu, jonka nimeä en juuri postausta kirjoittaessa muistanut! Kiitos :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pähkinä♥

Lilypie Second Birthday tickers