torstai 23. tammikuuta 2014

Migreeni

Olen kummastellut muutamaan otteeseen migreenikohtuksiani. Viimeksi migreeniä esiintyi ollessani 10 vuotias jolloin näköni huonontui. Sen jälkeen ei ole ollut migreenistä tietoakan. Paitsi nyt. Yleensä tulleet kun olen ollut erittäin väsynyt. Ensimmäinen tuli marraskuussa, todennäköisesti sen jälkeen kun tulin raskaaksi, seuraava oli pari viikkoa sitten töissä, suoraan tiputukseen ja sairaslomalla olen sen jälkeen ollut kun kroppa pettänyt alta. Eilen tuli viimeisin ja poikkeisi muista siten että oireita vain kolme ja täysin eripuolilla kehoa kuin ennen. 


Oireita minulla on koordinaatio häiriöt (käsissä, jaloissa, hahmottamiskyky), näkökenttä hämää(alkaa muistuttaman ylhäältä ja alhaalta foliota), päänsärky alkaa (pahin kestää n. 50 min.) ja sitten kamalin; toinen puoli kehostani puutuu, yleensä alkaa käden puutumisella, joka johtaa ylä- tai alahuulen puutumiseen, huulista leviää nenään ja siitä kokonaan poskiin ja toiselle puolelle naamaa, sitten tulee toinen jalka ja sen jälkeen alkaa kieli puutumaan joka leviää kurkkuun (tuntuu että tukehtuisi), tässä välissä myös puhuminen on hankalaa, sanat on erilaisia esim. päätä-päätiäsiä. 2/3 vasenpuoli on puutunut ja 1/3 oikea puoli. Tämä saattaa kestää 1-4h yhteensä ja jatkuu jäätävänä pääkipuna seuraavan päivän ajan, joskus kaksikin päivää.


Tiputuksessa ollessani lääkärit eivät osanneet sanoa että mikä vaivaa, migreeni lääkkeitä laittoivat ja käskivät venytellä. Itsepä kirjoitin googleen migreeni sekä migreeni ja raskaus. Tälläiset teksti tuli vastaan: 
(Lähteet Tervetskirjasto sekä Wikipedia, teksteissä linkit)

Migreeni ja raskaus


Aura

Auraoire on sairauskohtauksen (mm. eräät migreenit, epilepsia) seuraavaa vaihetta edeltävä esioire. Aurallinen migreeni poikkeaa aurattomasta migreenistä vain siinä, että siihen kuuluu auraoireita. Auraoireet ovat ohimeneviä, auralliseen migreeniin kuuluvia hermostoperäisiä oireita, ja niiden vakavuudella ja esiintyvyydellä on käänteinen yhteys. Auraoireiden yleisyys on yleisimmästä alkaen näköaistin, tuntoaistin, puheen häiriöt, tajunnan tason muutokset ja heikkous- ja halvausoireet. Kaksi ensin mainittua ovat yleisiä, kolme viimeksi mainittua niitä paljon harvinaisempia. Tuntoaistin auraoire voi olla sormien, huulten tai kielen puutuminen tai pistely, puheen muuttuminen epäselväksi tai kehon toisen puolen heikkouden tunne. Ohimenevä toispuolinen halvaus (kesto kaksi tuntia) on mahdollinen (hemipareesi).. Puhehäiriö ilmenee väliaikaisesti heikentyneenä kykynä muodostaa yksittäisistä sanoista kunnollisia lauseita. Muu tuntoaistiin liittyvä auraoire voi olla mm. kipu päänahassa. Auraoireena voi esiintyä tuntemus oman koon muuttumisesta hyvin pieneksi tai kasvamisesta yli oman kokonsa, harhat, hallusinaatiot, mielialan vaihtelut,nälkä, jano tai ruoanhimo.


Eli lopputulos taas se että lääkärit kun ei tiedä/ei kiinnosta tutkia tarpeeksi, mene googleen ja käytä yllämainittuja sivuja :D Kyllä nopeaa löytyy diagnoosi vaivaan kuin vaivaan.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pähkinä♥

Lilypie Second Birthday tickers